Kalium och Natrium (NA)
Den allra största delen av kroppens kalium finns inne i cellerna, bestämt 98%. Att koncentrationen av Kalium är högre inne i cellerna är utanför är en förutsättning för nervernas funktion.
Kalium är även bra för vatten och syra/basbalansen, musklernas funktion, normal njurfunktion och sänkt blodtryck.
Kalium brist på grund av dåliga matvanor anses inte speciellt vanligt. Kaliumbrist kan förekomma vid vissa sjukdomar och vid behandling med en del vätskedrivande mediciner. Dålig tillgång till på Kalium i cellerna kan ge symtom som svaghet i musklerna och störningar i hjärtats funktioner t.ex. oregelbundna hjärtslag.
En viktig sak att nämna är att Kalium och Natrium sammarbetar tillsammans i kroppen.
Kalium finns naturligt i frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, potatis. bland frukter så ligger bananen i topp och bland grönsakerna avokado. Även mjölk och mjölkprodukter är bra källor.

Natrium samspelar ofta med Kalium. Tillsammans har de stor betydelse för nervmuskelfunktion samt för att blodet och andra kroppsvätskor skall ha samma PH-värde (surhetsgrad).
Båda behövs också för reglering av blodvolym och njurfunktionen och därmed för blodtrycket.
Någon brist på grund av för lite natrium i maten förekommer inte. Om intaget är för lågt är njurarna bra på att spara genom att minska utsöndringen av natrium i urinen.
Om man svettas mycket och länge, som vid hårt arbete i solen och långdistanslopp, kan förlusterna bli så stora att det blir brist på natrium i kroppen.
Symtom är muskelkramper, blodtrycksanfall och förlust av hungerskänslor, riktig svår natrium brist är mycket allvarligt och kan leda till döden, i dessa fall bör man både tillföra vätska och natrium.
Den absolut största delen av vårt natriumintag kommer ifrån salt(natriumklorid). Saltet kommer antingen ifrån Saltgruvor (bergssalt) eller från havet(havssalt).
Alla råvaror som frukt, grönsaker, mjölk och fisk innehåller mycket lite natrium.
Tyvärr har många av våra livsmedel mycket tillsatt salt t.ex jordnötter, chips, margarin, bröd, korv osv.
Ett sätt att få salt smak utan för mycket natrium är att byta vanligt salt mot mineralsalt där en del natrium är utbytt mot kalium och magnesium.
Det är bra att nämna att blodtrycket regleras genom samspel mellan natrium, kalium, kalcium och magnesium.
I en befolkningar med lågt intag av salt är det ovanligt med högt blodtryck.
I en studie för några år sedan såg man att med en kost som innehåller mycket Kalium, magnesium och kalcium samt lågt innehåll av mättat fett kunde sänka blodtryck trots att natrium var relativt högt.I följande studie visade man dessutom att blodtrycket kunde sänkas ytterligare om saltinnehållet i maten begränsades.
Högt blodtryck ökar risken för hjärtinfarkt och slaganfall.
