Naturligt sött utan socker
Svenskar äter mer vitt socker än någonsin, runt 42 -43 kilo per person och år.
Men vi får även i oss 17 kilo av rena sockerarter som laktos, maltos, glukos, fruktos, isoglukos och stärkelsesirap.
Det är sådant som finns osynligt i maten, läsken och godiset.
Hur påverkar det kroppen?
Socker har bidragit till den globala epidemin av fetma, insulinrestistens och typ 2 diabetes och medföljande hjärt - och kärlsjukdomar.
Det har gjort att marknaden har ökat rejält för alternativa sötningsmedel. Med produkter baserat på erytriol och steviol, som är kolorifria och inte påverkar blodsockret, och ett växande intresse för Gi- vämligare agave och kokospalmsocker.
Många diabetiker och/eller följer lågkolhydratskost som Lchf har mer eller mindre gått över till alternativen. Honungen är också fortsatt populär, den har relativt högt Gi men innehåller nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Erytritol/sukrin
Hittar du i produkter som sukrin, sötrix och sötin. Det är en sockeralkohol om utvinns ur fermenterat druvsocker och finns naturligt i till exempel päron, meloner och svamp
Det är helt kalorifritt och påverkar inte ditt blodsocker.

Steviol
Stevia rebaudiana är en grön växt som kallas för sötflockel. Från den utvinner man ett exktrakt med steviolglykosider och används för att tillverka sötningsmedlet steviosa.
Är 300 gånger sötare än vanligt socker, kolorifritt och påverkar inte ditt blodsocker.

Agave
Agave är ett sirap som utvinns ur en kaktuslikande växt som kallas agave och som framförallt finns i Mexiko. Det är en naturlig produkt som inte raffineras eller modifieras på kemisk väg. Agavesirapen är 25 procent sötare än vanligt socker, men den har ett mycket lägre GI-värde och ska ha en mycket liten påverkan på blodsockret.

Kokospalmsocker
Det kommer från blommornas sav på kokosträdet, som samlas ihop, torkas och mals till socker, för dig som tycker om rörsocker, men vill äta lite mer GI-vänligt.
Kokospalmsockret har ett Gi-värde 35 i jämförelse med rörsocker vars GI ligger runt 68. Det ger därför en jämnare blodsockernivå.

Honung
Färsk honung innehåller tolv olika mjölksyrebakterier, vilket anses vara bra för hälsan.
Honung har ett lägre Gi och ger färre kalorier än vanligt socker. Förutom druvsocker, fruktsocker och vatten innehåller honungen antioxidanter, enzymer, mineraler, aminosyror och vitaminer.

Bra inlägg! :D
Sv: Tack! Vi är nog rätt starka ändå ;)
Oh, jag har små tygblommor som man klämmer fast :D Från HM tror jag. Älskar också rosa! Och det passar så bra till brunt hår, tycker jag :)
Kram!